Direct aanmelden?
0511 - 44 77 22

Faalangst instructie

Heb jij last van faalangst? Dan zit je bij Rijschool UnieQ helemaal goed! In de afgelopen jaren hebben we al vele tientallen leerlingen met faalangst succesvol begeleid bij het behalen van hun rijbewijs. Wij zijn dan ook officieel gecertificeerd in faalangstinstructie. Wil jij ook je rijbewijs halen ondanks je faalangst? Meld je dan snel aan. Onze gecertificeerde instructeurs staan voor je klaar.

Wat is faalangst eigenlijk en hoe is het te voorkomen?

Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen; dat is helemaal niet zo erg. Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt niet uit wat er gezien de mogelijkheden in zit.

Twee soorten angsten

Er zijn twee soorten angst: angst als toestand en angst als karaktereigenschap. Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst als toestand. Je bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl je in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Als je last hebt van faalangst voor het rijexamen zakt je vaak keer op keer voor het rijexamen. Terwijl je in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk.
 Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap. In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt.

Speciaal rijexamen ontwikkeld

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de leerlingen, die in het reguliere schoolonderwijs zakt voor het afsluitende examen, lijdt aan faalangst. Dat zou voor het rijexamen betekenen dat er jaarlijks ongeveer 10.000 kandidaten zakken vanwege hun ongezonde angst voor het rijexamen. De overheid vindt dat teveel en vroeg het CBR een speciaal rijexamen te ontwikkelen.

 

Wanneer heb je faalangst voor het rijexamen?

Vergeet niet dat bijna iedereen zenuwachtig is voor een (rij)examen. Dat is heel normaal. Het kan je juist stimuleren om goed te presteren. Je bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig, maar dat hoeft niet meteen faalangst te zijn. We spreken pas van faalangst voor het rijexamen als je onder druk van dat ‘ene uurtje’ bezwijkt onder de spanning. Bijvoorbeeld door een black-out, of door fouten die je tijdens uw rijlessen nooit maakte. Er is geen sprake van rijexamenangst als je zenuwachtig bent doordat je nog niet helemaal klaar bent voor het examen.

Met je instructeur kun je overleggen of je in aanmerking komt voor een faalangstexamen.

Wij bellen jou!Voer hieronder je gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!"


maar je kunt ons natuurlijk ook bellen:
Tel: 0511 - 44 77 22