Direct aanmelden?
0511 - 44 77 22

FAQ (Veelgestelde vragen)

De rijlessen

Hoe lang duurt een complete rijopleiding? 
Het aantal rijlessen verschilt per leerling. De ene leerling maakt zich de lesstof sneller eigen dan de ander. Het is verstandig om tijdens je opleiding samen met je instructeur een haalbaar doel te stellen. Je werkt dan gericht toe naar je rijbewijs. Wil je in een versneld traject, bespreek dit dan bij aanmelding.
 
Hoe lang duurt een rijles?
Onze rijlessen duren 60 minuten. Wij adviseren om steeds anderhalf of 2 lessen achter elkaar te nemen zodat de instructeur alles goed uit kan leggen. Bovendien heb jij dan de tijd om de onderdelen rustig te kunnen oefenen en te herhalen. Op die manier blijft er meer lesstof hangen, waardoor je uiteindelijk minder lessen nodig hebt.

Hoeveel lessen heb ik nodig? 
Een gemiddelde leerling heeft tussen de 35 en 40 lessen nodig, Dit is een landelijk gemiddelde. Het verschilt dus per leerling. Je instructeur kan na een aantal rijlessen een inschatting maken welk aantal lessen jij ongeveer nodig zult hebben. Dat blijft een inschatting, want je weet nooit wat er tijdens de opleiding op je weg komt. Het kan zijn dat je meer of minder lessen nodig hebt dan in 1e instantie werd verwacht.


Wat als ik meer lessen nodig heb?
Samen met je instructeur bepaal je hoeveel lessen je nog nodig hebt om tot een goed resultaat te komen. Je kunt deze extra lessen per nota betalen of contant bij je instructeur.
 
Wanneer kan ik beginnen met de lessen? 
Wij hebben geen wachtlijst. Een week na aanmelding kun je al beginnen. ( soms duurt het iets langer dan 1 week)
 
Waar rijden jullie?
Je krijgt rijles in Leeuwarden waar je ook je praktijkexamen gaat doen.
 
Kan ik ook ergens anders worden opgehaald dan thuis? 
Ja, dat kan. Je kunt bijvoorbeeld ook vanaf je school of vanaf het station worden opgehaald. Het is verstandig om je lessen vanuit Leeuwarden te benutten, waardoor je minder lessen nodig hebt.
 
Kan ik op elk moment een rijles afzeggen? 
Rijlessen dienen altijd minimaal 48 uur van te voren te worden afgezegd. Wanneer je binnen 48 uur voorafgaand aan je rijles afzegt wordt de les doorberekend. Bijzondere situaties uitgezonderd. Die nemen we met je door.
 
Kan ik een op tijd afgezegde les in dezelfde week nog inhalen? 
Het inhalen van een afgezegde les kun je in overleg met je instructeur inhalen.
 
Zijn de lessen van makkelijk naar moeilijk opgebouwd? 
Je rijlessen zijn volgens een lesplan opgebouwd. Het lesplan staat op je instructiekaart vermeld. Op die kaart worden je vorderingen bijgehouden zodat je precies weet waar je aan toe bent.
 
Heb ik elke les dezelfde instructeur en hetzelfde voertuig? 
Je krijgt elke les dezelfde instructeur en dezelfde lesauto. Je examen leg je ook af in dezelfde vertrouwde lesauto. In geval van ziekte of andere bijzondere omstandigheden kan het zijn dat je een keer een andere instructeur krijgt. 
 
Kan ik op mijn eigen tempo lessen? 
Samen met je instructeur bepaal je het tempo van je lesprogamma. We adviseren wel om in ieder geval minimaal 1 of 2 rijlessen per week te benutten. Door onregelmatig te lessen blijf je stilstaan in je voortgang en stilstaan is geen vooruitgang.
 
Hoe gaat het met de betaling van de rijlessen?
Wanneer je je rijlessen contant betaalt dan doe je dit telkens na afloop van je rijles. Maak je gebruik van een lessenpakket dan betaal je het verschuldigde bedrag in 2 termijnen via de bank. De eerste termijn is voorafgaand aan het begin van je opleiding, je 2e termijn halverwege je opleiding. Voor beide termijnen ontvang je een aparte factuur. In overleg zijn ook andere opties mogelijk.
 
Wat als ik lessen over heb?
Wanneer je geslaagd bent en nog lessen tegoed hebt ontvang je het overgebleven lesgeld van ons terug.
 
Kan ik ook zonder theoriecertificaat beginnen met rijlessen?
Wij adviseren om aan het begin van je rijopleiding je theorie-examen te halen. Tijdens je rijlessen geeft je instructeur ook uitleg over de theorieregels. Op die manier begrijp je de theorie tijdens het leren van de lesstof beter en kun je tijdens de praktijklessen de regels beter toepassen.
 
Hoe oud moet ik zijn om met de rijlessen te beginnen? 
Zodra je 16½ jaar bent mag je officieel rijlessen nemen. Je theoriecertificaat mag je al halen vanaf het moment dat je 16 jaar bent. Je theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig.
 
Ik heb al lessen gehad bij een andere rijschool, kan ik dan alsnog bij Rijschool UnieQ lessen? .
Ja, dat kan. In overleg met jou kijken we hoeveel lessen je nog nodig hebt en welk pakket het beste bij jouw situatie aansluit.
 
Ik ben bij een andere rijschool gezakt voor mijn praktijkexamen, kan ik dan alsnog bij jullie terecht? 
Ja, dat kan. In dat geval dien je de machtiging van je vorige rijschool in te trekken en onze rijschool te machtigen. Dat doe je via mijn.cbr.nl. Samen met jou evalueren we waarom je gezakt bent en maken we een plan voor je herexamen. In dat geval is het wellicht verstandig om een aantal losse rijlessen te nemen, maar dat bespreken we dan samen met jou.
 
Geven jullie de Rijopleiding In Stappen (RIS)?
Ja, wij hebben een officieel RIS-gecertificeerde instructeur in dienst. Overigens zijn de lessen bij al onze instructeurs in logische stappen en volgens het RIS- principe, opgebouwd.
 
Hoe werkt het machtigen met DigiD? 
Voordat wij jouw TussenTijdseToets (TTT) of praktijkexamen kunnen aanvragen hebben we toestemming van jou nodig. Daarvoor hebben we een machtiging nodig. Het machtigen van de rijschool kun je regelen via mijn.cbr.nl
 
Wat is jullie rijschoolnummer? 
0599A2
 

Theorie-examen

Vanaf welke leeftijd kan ik theorie-examen doen?
Vanaf 16 jaar mag je deelnemen aan het theorie-examen.
 
Hoe vraag ik een theorie-examen aan?
Je kunt via de website van het CBR zelf een datum voor je theorie-examen reserveren. Daarvoor heb je een DigiD code nodig. Lukt het niet om zelf je theorie-examen te reserveren, dan kun je via onze rijschool een examen reserveren.
 
Hoe ziet het theorie-examen eruit? 
Het examen bestaat uit 2 onderdelen: Gevaarherkenning (25 vragen) en Verkeersregels/verkeersinzicht (40 vragen). De vragen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen en open vragen. Het examen duurt ongeveer 3 kwartier, inclusief de toelichting.
 
Wanneer ben ik geslaagd voor het theorie-examen? 
Het theorie-examen bestaat uit 25 vragen over gevaarherkenning en 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Van de gevaarherkenning dien je minimaal 13 vragen goed te beantwoorden. Van de verkeersregels en en verkeersinzicht dien je tenminste 35 vragen goed te beantwoorden.
 
Wat moet ik meenemen naar het theorie-examen? 
Voor het theorie-examen is een wettelijk toegestaan en geldig identiteitsbewijs nodig. Kun je dit bij het examen niet overhandigen, of ben je niet op tijd aanwezig (circa een half uur voorafgaand aan het examen) dan kun je niet deelnemen aan het examen. Het examengeld krijg je dan ook niet terug.
 
Hoe lang is de uitslag van het theorie-examen geldig? 
Het theoriecertificaat is 18 maanden geldig.

Wij bellen jou!Voer hieronder je gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!"


maar je kunt ons natuurlijk ook bellen:
Tel: 0511 - 44 77 22