Direct aanmelden?
0511 - 44 77 22

16 jaar en rijles?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: 16 jaar en rijles nemen. Toch kan het bij UnieQ! Want wanneer je 16,5 jaar bent kun je bij ons al lessen. Op die manier kun je dus gedurende een langere periode aan je rijvaardigheid werken. Hoe gaaf is dat!

2toDrive

Het project 2toDrive, waarbij jongeren van 16,5 jaar al rijervaring op kunnen doen, is een experiment van de overheid. Een verstandige keuze! Autorijden is immers ook routine opbouwen en juist door het gebrek aan rijervaring zijn met name jongeren en beginnende / onervaren bestuurders op dit moment veel vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. Met 2toDrive doe je die waardevolle extra rijervaring onder relatief veilige omstandigheden op. En het is nog eens superleuk ook! 

Hoe werkt het?

Met 2toDrive mag je vanaf je 16 jaar je theorieexamen voor rijbewijs B gaan doen. Zodra je 16,5 jaar bent mag je gaan beginnen met je eerste praktijklessen in de auto. Het is daarbij niet verplicht dat je dan al in het bezit bent van je theoriecertificaat. Je mag dus ook al gaan lessen zonder dat je theorieexamen hebt gedaan. Op het moment dat je praktijkexamen gaat doen moet je wèl in het bezit zijn van je theoriecertificaat. Dat praktijkexamen mag je gaan afleggen vanaf je 17e verjaardag. Een geweldige mijlpaal in je leven! En ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e, onder begeleiding van een coach, opnieuw rijervaring opdoen. De afbeelding hieronder maakt het traject extra duidelijk:

Geslaagd... en dan?

Met het bewijs van slagen voor je rijbewijs in je hand kun je bij de gemeente je rijbewijs aanvragen. Om je rijbewijs aan te kunnen vragen heb je wel een begeleiderspas nodig. Die kun je aanvragen bij het RDW of via onze website. Op de begeleiderspas staan de namen van maximaal vijf personen vermeld die jij als coach hebt aangewezen. Elke coach heeft een eigen begeleiderspas nodig die je ook kunt aanvragen bij het RDW. Wanneer jij de auto bestuurt, moet altijd een van jouw coaches bij jou in de auto zitten. Zorg ervoor dat zowel jijzelf als je coach tijdens het rijden altijd in het bezit is van het rijbewijs én de begeleiderpas.

Wie kan mijn coach worden?

Niet iedereen kan als coach of begeleider optreden. De overheid heeft de volgende eisen gestelde aan potentiële coaches:
  • Je coach dient minimaal 5 jaar in het bezit te zijn van een geldig personenautorijbewijs (rijbewijs B);
  • Je coach moet ouder zijn dan 27 jaar;
  • In het verleden mag je coach geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen gehad hebben; 
  • Ook mag je coach in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen gehad hebben; 
  • Er mag in het verleden aan jouw coach geen onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd zijn door het CBR; 
  • Je coach mag niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen zijn tijdens het begeleiden; 
  • Ten slotte moet je coach een geldig rijbewijs kunnen tonen. 

Minderjarig

Omdat je als bestuurder nog minderjarig bent, is een schriftelijke verklaring van één van je ouders of wettelijk vertegenwoordiger nodig bij het aanvragen van een begeleiderspas. Als minderjarige bestuurder ben je echter wel juridisch bestuurder van de auto. Je bent dus volledig verantwoordelijk voor je eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig. Neem die verantwoordelijkheid serieus, maar vergeet daarbij niet te genieten van de waardevolle extra rijervaring die je op doet. 

Wij bellen jou!Voer hieronder je gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!"


maar je kunt ons natuurlijk ook bellen:
Tel: 0511 - 44 77 22