Direct aanmelden?
0511 - 44 77 22

Autisme en AD(H)D

Wist je dat de instructeurs van rijschool UnieQ speciaal gecertificeerd zijn voor het geven van rijinstructie aan mensen met autisme of AD(H)D? Wanneer je dus een vorm van autisme of AD(H)D hebt, hoeft dat geen enkele belemmering te zijn voor het behalen van je rijbewijs. Wij helpen je graag op weg!

Wat is autisme?

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen anders dan bij andere mensen. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten. Er zijn verschillende soorten autisme zoals:
  • Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
  • Klassiek autisme
  • Syndroom van Asperger
  • PDD-NOS

Wat is AD(H)D?

ADHD is de afkorting voor de Engelse term: ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. Vrij vertaald betekent het dat je het moeilijk vindt om je aandacht ergens bij te houden en je heel erg druk bent (hyperactief). Iedereen is wel eens druk of kan niet zo goed opletten, maar als je ADHD hebt heb je hier wel erg vaak last van. 
ADD is de afkorting voor de Engelse term: 'Attention Deficit Disorder'. Het is een stoornis waarbij je ernstige moeite hebt met concentratie. Je hebt last van veel gedachten en hebt moeite om je aandacht vast te houden.

Rijlessen en autisme of AD(H)D 

Voor leerlingen met autisme, ADD of ADHD hebben we een speciale instructie beschikbaar. Onder begeleiding van de instructeur word je op die manier klaargestoomd voor het rijexamen. 

Werkwijze van de instructeur

  1. De instructie wordt in een rustig tempo gegeven. Leerlingen met autisme hebben een langere verwerkingstijd nodig voordat de boodschap verwerkt is. Onze instructeurs herkennen die noodzaak en spelen daarop in;
  2. De instructie wordt beperkt tot de kern van een les. We geven niet te veel informatie ineens;
  3. De verwachtingen na afloop van de instructie worden duidelijk gesteld aan de leerling;
  4. Bij de instructie wordt gebruik gemaakt van visuele ondersteuning;
  5. De instructeur geeft de leerling voldoende tijd om te reageren op een vraag of instructie;
  6. De instructeur let op zijn taalgebruik, houding en intonatie bij het geven van de les.
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Autisme en AD(H)D vormen bij rijschool UnieQ geen belemmering om je rijbewijs te halen. 

Wij bellen jou!Voer hieronder je gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!"


maar je kunt ons natuurlijk ook bellen:
Tel: 0511 - 44 77 22